VERDIEPINGSARTIKEL: GIARDIA LAMBLIA

Wat is Giardia?

Giardia is een parasitaire infectie in de darmen die veroorzaakt wordt door de Giardia-parasiet(zie foto). Deze parasieten nestelen zich in het maagdarmstelsel en veroorzaken vaak diarree of weke ontlasting. Een gezond huisdier met een goede natuurlijke weerstand kan geïnfecteerd zijn zonder dat dit door de eigenaar/verzorger opgemerkt wordt. Oorspronkelijk kwam Giardia alleen voor in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen en waar het water onvoldoende gefilterd wordt. Helaas komt deze darmparasiet vandaag de dag zo'n beetje overal ter wereld voor.

De giardia-infectie staat vandaag de dag dan ook op de tweede plaats van de meest voorkomende parasitaire infecties! Op nummer één staat nog altijd de worminfectie.

Hoe raakt een huisdier besmet met Giardia?

Een dier kan worden geïnfecteerd doordat het in aanraking komt met de ontlasting van een geïnfecteerd dier, het is al genoeg als het dier alleen maar aan de ontlasting snuffelt. Dit is waarschijnlijk de grootste infectiebron, dieren snuffelen vaak aan elkaars uitwerpselen omdat dit een communicatiemiddel is

Een dier kan ook worden geïnfecteerd door het consumeren van besmet voer of (regen)water.

Ontwikkeling en levenscyclus van Giardia

Als de parasiet zich niet in het lichaam van een gastheer bevindt, dan zit hij in een cyste. Een cyste is een soort cocon. Giardia parasieten komen dan ook als een cyste via de bek in het lichaam van een dier terecht. Vervolgens gaan ze via de slokdarm en de maag richting de dunne darm. Als ze daar zijn aangekomen dan barsten de cysten open waardoor de parasieten vrijkomen. Vervolgens vermenigvuldigen ze zich in een zeer hoog tempo. De Giardia parasiet heeft een soort zuignap waarmee hij zich vasthecht aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor geïrriteerd en beschadigd. Op een gegeven moment verlaat de parasiet de dunne darm. In het laatste gedeelte van de darmen veranderen de parasieten weer in een cyste. Daarna worden de cysten met de ontlasting uitgescheiden. Voor de Giardia parasiet betekent dit dan weer dat hij moet wachten tot er een nieuwe gastheer voorbijkomt.

De Giardia parasiet kan alleen buiten het lichaam van een gastheer overleven als hij in een cyste zit. Als cysten de gastheer via ontlasting hebben verlaten, dan zijn zij gemiddeld nog een maand besmettelijk. Bij vochtige kou kan dit zelfs langer zijn.

Symptomen bij Giardia

Jonge dieren of zwakke dieren die geïnfecteerd zijn met Giardia, zijn meestal chronisch aan de diarree. De diarree kan slijm of zelfs bloed bevatten. Het is ook mogelijk dat de diarree er geel of vettig uitziet. Geïnfecteerde dieren hebben meestal wel eetlust, maar verliezen toch vaak gewicht. In enkele gevallen hebben dieren last van misselijkheid en braken.

Geen symptomen betekent echter lang niet altijd dat er ook geen Giardia infectie is. Gezonde (volwassen) honden en katten met een goede natuurlijke weerstand vertonen zelden symptomen als ze geïnfecteerd zijn met Giardia. Met andere woorden: wanneer uw dier geen diarree heeft, dan is dit dus geen teken dat hij geen Giardia infectie heeft!

Het is een vaak voorkomend misverstand dat bij het bestrijden van Giardia alleen de dieren met diarree hoeven te worden behandeld. Vanwege de zeer grote kans op onderlinge besmetting en her-besmetting, moeten alle dieren die in groepsverband leven, behandeld worden.

giardiaWanneer u vermoedt dat uw dier Giardia heeft, dan moet u de ontlasting laten onderzoeken bij uw dierenarts!

Als uw dier symptomen van een Giardia infectie vertoont of u woont in een gebied waar meerdere dieren met Giardia zijn geïnfecteerd, dan doet u er goed aan om de ontlasting te laten onderzoeken op de aanwezigheid van Giardia.

De ontlasting kunt u het beste door uw dierenarts laten onderzoeken. Hij/zij kan via zo'n onderzoek vaststellen of uw hond of kat wel of niet besmet is met Giardia.

Als de eerste testresultaten negatief zijn, dan is dit geen garantie dat uw dier niet geïnfecteerd is. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat er achteraf toch sprake is van een infectie alhoewel de testresultaten hier niet op wezen. Heeft u een vermoeden van Giardia, maar is de eerste test negatief? Laat dan voor de zekerheid na 14 dagen de ontlasting nogmaals onderzoeken.

Hoe kom je van Giardia af?

Om van een Giardia infectie af te komen zijn de volgende punten van belang:

  • hygiëne maatregelen;
  • aanpassen van de voeding;
  • de Giardia parasieten moeten bestreden en gedood worden;
  • het herstel van de dunne darm moet bevorderd worden;
  • de natuurlijke weerstand van het dier moet verhoogd worden.

Hygiëne maatregelen bij Giardia

Bij het bestrijden van Giardia zijn onderstaande hygiëne maatregelen van essentieel belang.

Kleedjes, kussentjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moeten zo vaak en zo heet mogelijk gewassen worden. Het waswater moet minimaal 70 graden Celsius zijn, een lagere temperatuur is niet dodelijk voor de Giardia cyste.

Waterbakjes, voerbakjes en kattenbakken moeten iedere dag met kokend water afgewassen worden. De speeltjes moeten ook grondig en met heet water worden gereinigd.

Als u uw hond uitlaat, doe dit dan bij voorkeur op plaatsen waar weinig andere honden komen. Ruim de ontlasting van uw hond op: zo vermindert u de kans op besmetting voor andere dieren. Als uw hond ontlasting heeft gehad tijdens de wandeling, dan kunt u bij thuiskomst de anus van uw hond reinigen. Uw hond kan bij een wasbeurt namelijk weer Giardia cysten van zijn anus aflikken en zichzelf op deze manier her-infecteren. Het reinigen van de anus kunt u het beste doen met een wegwerpdoekje.

Denkt u eraan dat het belangrijk is, regelmatig uw eigen handen te wassen.

Aanpassen van de voeding bij Giardia

De Giardia parasiet gedijt bijzonder goed in de darmen van een dier dat dagelijks voeding krijgt dat koolhydraten bevat. Zorg er daarom voor dat uw dier gedurende de behandeling tegen Giardia voedsel krijgt dat zo weinig mogelijk koolhydraten bevat. Een koolhydraatarm dieet ondersteunt het proces van het "uithongeren" van Giardia.

Behandeling van Giardia

Een dierenarts zal bij Giardia meestal Metronidazol (antibioticum), Fenbendazol of Panacur (ontwormingsmiddelen) voorschrijven.


Bron: huisdierendokters