Wintertips voor de hond

 Veel honden vermaken zich opperbest in de sneeuw, maar let op: sneeuw is niet zonder risico voor de hond. Met deze vijf tips komt u met uw hond beter het winterse weer door.

1. Wanneer uw hond last heeft van pekel, vet dan zijn poten in met vaseline of uierzalf vóór het wandelen en spoel de poten na het wandelen af met lauw water.

2. In de haren (van met name langharige honden) rondom de voetkussentjes kunnen kleine balletjes sneeuw blijven hangen. Dit kan lopen lastig maken en pijnlijk zijn. U kunt het haar tussen de tenen wegknippen, maar gebruik hiervoor een bolle schaar zodat u niet in de kussentjes knipt.

3. Probeer gladde stukken sneeuw of ijs met de hond te vermijden, alsmede sneeuw die hard en scherp geworden is. Dit voorkomt vervelende blessures aan poten, gewrichten of spieren.

4. Sneeuwballen gooien kan als nadeel hebben dat uw hond veel sneeuw binnenkrijgt of opeet. Dit kan leiden tot diarree!

5. Zorg dat uw hond in beweging blijft. Stilstaand krijgt een hond het in de sneeuw snel koud. Lang niet alle honden kunnen goed tegen de kou. Een hondenjas goed van pas komen. Let er echter wel op dat de jas comfortabel zit en niet schuurt. Maak van uw hond geen barbiepop!

6. Pas op voor zoutvergiftiging!
Spoel de poten van de hond af na een wandeling in de sneeuw of als er met pekel gestrooid is. Als een hond zich schoonlikt kan hij een hoge dosering binnenkrijgen van het strooizout en dit kan fatale gevolgen hebben. (klachten hiervan zijn o.a. braken en/of diarree. Ook kunnen neurologische klachten optreden. Klachten treden meestal op binnen 72 uur na inname.

7.  Verlichting, hond goed zichtbaar!
Omdat het in de herfst en wintermaanden eerder donker is is het belangrijk dat een hond goed zichtbaar is. Dit kun je doen middels een reflecterend vestje, reflecterende halsband of een lampje een de riem of halsband.

8. Zorg ervoor dat de hond niet nat wordt. Voorkom dat het sneeuw smelt op de huid. Droog de hond af nadat hij thuiskomt van een wandeling. Een natte hond heeft eerder kans op onderkoeling.

Geniet van de winter maar houd uw viervoeter goed in de gaten!